31 Ekim 2017 Salı

Bursa gezisi

Bu seferki Bursa gezimizde yeni yerler keşfettik. Hanlar, çarşılar, camiiler, eski mahalleler…. Ulu Camii’yi, Emir Sultan’ı, Yeşil türbeyi, Tophaneyi, Osman gazi türbelerini,  Kapalı çarşıyı, Koza hanı ve çevresini hep gezerdik bilirdik de Bursa’da bu kadar çok eski han/çarşı ve eski camii olduğunu bilmezdik. Okçular çarşısı, Nilüfer köylü pazarı, Çukur han, Tuz çarşısı, Irgandı çarşısı, Kayhan han ve bu hanlarda gördüğümüz küçük camiiler bize harika bir tecrübe oldu. Çok eski zamanlara götürdü. Hele Tuz çarşısındaki camiiye yakın tabelaya asılı esnaf kuralları, sanki eski zamandaki Ahi kuralları gibiydi. Zaten kumaşçıların olduğu çarşıyı dolaşırken, bugünkü manada kalite standardı uygulamasının 15. Asırda bu çarşılarda uygulandığını öğrendik. Kumaşın içeriği ne olmalı, hangi oranda ne içermeli vb.. detaylı bir şekilde devlet tarafından belirlenmiş.
En güzel yanı da eski mimarinin hala korunuyor olması. Hem çarşılarda hem de dolaştığımız pek çok mahallede 2-3 katlı ahşap iskeletli binalar vardı. Çoğu restore edilmiş, bakımlı ama ciddi bir kısmı da kendi halinde zamana rağmen ayakta kalmış. Sanki bu çarşılar yüzyıllar önce kurulduğu gibi… öylece kalmış. Olsa olsa 50 yıl önce yenilenmiştir. Ama günümüz İstanbul’uyla zerre kadar alakası yok.
Buraları gezerken, kendimi bir an Fas’ta Marakeş’te hissettim. Orda da böyle ufak dükkanların olduğu yüzlerce çarşı var. Hatta toplam dükkan sayısı binler civarındaymış. Eski Bursa’nın çarşıları da böyle. Tabii ki dükkanlar daha büyük ve temiz J)
Yemekleri de hep çarşı içinde yedik, turistik olanı da vardı; esnaf lokantası da. Kayhan çarşısındaki köftecileri geç keşfettik.  Ömrümde bu kadar köfteciyi bir arada görmemiştim. Upuzun yol boyunca sadece köfteciler var. Satıcılar yoldan geçeni içeri çağırmaya çalışıyor kahve ve tatlı ikramları olduğunu ekleyerek J) Maalesef biz buraya tok gelmiştik, bir dahaki sefere J
İşin ilginç yanı turist sayısının çok az olmasıydı. Hem yerli hem yabancı turist buralara uğramıyor gibiydi. Sadece İnkaya çınarında Arap turistler çoktu. Belki soğuktan belki mevsimden Bursa bize kalmıştı J

Eve gelince Bursa’nın hanlar ve çarşılarını araştırdım. Yarısını bile görmemişiz. Daha güzel nereler varmış. Başka Bursa gezisine inş. 

Hiç yorum yok: